Rijontzegging voor wheelie en burnout

Wheelie of burnout met de motor: rijontzegging

Een wheelie is behalve gevaarlijk ook goed voor fikse straffen tot een taakstraf en rijontzegging aan toe. Ook als de wheelie "per ongeluk" optreedt bij het optrekken wordt dit als gevaarzettend verkeersgedrag gezien.

Het Gerechtshof in Amsterdam had in 2018 weinig medelijden met een motorrijder die een aantal "klassiekers" uitvoerde op de openbare weg. De man gaf tot tweemaal toe met ingeknepen voorrem zoveel gas dat zijn achterwiel begon te spinnen: ook wel bekend als "de burnout". Daarnaast trok hij zo op dat zijn voorwiel los van de grond kwam: "een wheelie". Deze twee overtredingen leverde de motorrijder een forse geldboete op. Dat het bij een boete bleef had hij waarschijnlijk te danken aan het feit dat zijn zaak te lang op de plank had gelegen. Voor een andere motorrijder had het Gerechtshof, bij ongeveer vergelijkbaar verkeersgedrag, een rijontzegging van 2 maanden en een taakstraf in petto.    

Bel ons nu

Rijontzegging.nl

Waarom is wheelie strafbaar?

Een wheelie hoort er volgens sommige motorrijders gewoon een beetje bij. Maar dat zien de politie en de rechter toch anders. Wie een wheelie maakt verliest (gedeeltelijk) de controle over zijn motor en dat kan volgens de rechter ongelukken tot gevolg hebben. Strafbaar dus!

De rechter laat daarbij meewegen dat een motor tijdens het uitvoeren van de wheelie niet meer goed bestuurd kan worden en dat remmen op een normale manier niet meer mogelijk is, Wie een wheelie maakt, overtreedt artikel 5 van de Wegenverkeerswet. Bent u staande gehouden voor een snelheidsovertreding, wheelie, burnout of ander verkeersonveilig gedrag? Neem dan contact met ons op. 

Contact