Subnavigatie
Rijontzegging.nl

Welke correctie bij snelheidsovertreding?

Een correctie bij een snelheidsovertreding moet ervoor zorgen dat eventuele meetfouten niet in het nadeel van de bestuurder meewegen.

Als u een snelheidsovertreding pleegt, dan is de politie verplicht om een aantal kilometers op de geconstateerde snelheid in mindering te brengen: de zogenaamde wettelijke correctie. Was de gereden snelheid lager dan 100 kilometer per uur, dan bedraagt de correctie drie kilometer. Bij snelheden boven de 100 kilometer per uur bedraagt de correctie 3%. Werd de overtreding vastgesteld met behulp van de boordsnelheidsmeter van een politieauto of motor dan moet nog rekening worden gehouden met de zogenaamde ijktabel die bij elk politievoertuig aanwezig is. De politie gebruikt dan eerst de ijktabel om de werkelijk gereden snelheid (echte kilometers) vast te stellen. Vervolgens wordt daarop nog de wettelijke correctie toegepast.  

Bel ons nu

Rijontzegging.nl

Correctie snelheid kan het verschil maken

Soms kan een gecorrigeerde snelheid net het verschil maken. Uw rijbewijs wordt bijvoorbeeld ingevorderd vanaf een overschrijding van de maximumsnelheid met 50 kilometer per uur.

Reed u volgens de meting 52 kilometer te snel, dan mag u door de verplichte aftrek van 3 kilometer (of 3 procent) uw rijbewijs toch houden. Dit wordt namelijk pas ingevorderd bij een netto overschrijding van 50 kilometer per uur of meer. Ook kan het net het verschil maken als u binnen de bebouwde kom door de correctie net geen 30 kilometer te snel rijdt. Deze overtreding wordt dan d.m.v. een bekeuring afgedaan die niet op uw naam wordt geschreven.    

Contact